Experţii au stabilit că felul în care arată podoaba capilară poate oferi indicii importante despre afecţiuni ale organelor interne sau despre starea psihică a unei persoane
"O mulţime de probleme interne se reflectă în sănătatea părului. Acesta răspunde la stres, atât la cel fizic, provocat de o boală, cât şi la cel psihologic", susţine medicul dermatolog Victoria Barbosa, care conduce Millennium Park Dermatology, din Chicago.
Pornind de la afirmaţiile specialistului, site-ul caring.com a făcut o listă a schimbărilor în aspectul şi structura părului care ar trebui să vă dea de gândit.
l Părul uscat, subţire şi moale poate fi un rezultat al vopselelor prea agresive, al plăcilor de păr prea încinse sau al apei cu prea mult clor în compoziţie. Însă cauzele ar putea fi şi altele, susţin specialiştii. Părul subţire este uneori o consecinţă a unei activităţi reduse a tiroidei, numită hipotiroidie. Alte semne ale acestei afecţiuni sunt oboseala, luarea în greutate, încetinirea ritmului cardiac sau senzaţia continuă de frig, avertizează dermatologul californian Raphael Darvish. În unele cazuri chiar şi sprâncenele devin mai subţiri sau cad.
l Rărirea părului are drept cauză frecventă stresul puternic, generat de situaţii precum divorţul sau pierderea locului de muncă. O alta ar putea fi febra, provocată de gripă sau de o infecţie. Şi diabetul duce la rărirea părului, consideră medicii.
l Căderea severă a părului, pe suprafeţe mari, este provocată, cel mai adesea, de prezenţa în exces a testosteronului, atât în organismul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor. "Testosteronul în exces la rădăcina firului de păr determină o cădere mult mai rapidă a părului şi, în cazul bărbaţilor, nu putem lupta cu medicamente împotriva hormonului masculin", spune prof dr. Anca Zbrancă.
l Cojile de pe scalp sunt deseori confundate