* Planificat prima dată în 1976 şi lansat pe orbită în 1999, durata de viaţă a satelitului a fost prelungită cu încă 10 ani, după primii cinci în care NASA a obţinut "rezultate remarcabile" din exploatarea sa
A transmis primele imagini din interiorul unei posibile găuri negre, fotografiind rămăşiţele supernovei Cassiopeia A (în 2000), apoi a detectat emisii de raze X din gaura neagră Sagittarius A, din milocul galaxiei Calea Lactee. A fost primul telescop care să desopere gaze reci în centrul galaxiei Andromeda şi a observat cum o galaxie mai mică este "canibalizată".
Acestea sunt câteva din descoperirile observatorului cu raze X Chandra, cel de-al treilea din "cele patru mari observatoare" ale NASA, lansat în 1999, după ce se aflase în proiect încă din 1976. Primul a fost telescopul Hubble (1990), apoi Compton Gamma Ray Observatory (1991), iar Chandra a fost urmat de Spitzer Space Telescope (2003).
Denumit în onoarea fizicianului american de origine indiană Subrahmayan Chandrasekhar, observatorul este sensibil la raze X de 100 de ori mai slabe decât cele detectabile de telescoapele precedente. În sancrită, Chandra s-ar traduce prin "lună" sau "luminos", iar de-a lungul celor 11 de activitate în spaţiu, după lansarea de către naveta Columbia, telescopul a căutat şi observat unele dintre cele mai firave raze nedetectabile de pe Pământ.
Atmosfera terestră absoarbe majoritatea razelor X, ceea face ca ele să rămână nedetectabile de către telescoape cu baza la sol.
Citeşte şi
Cât de aproape ne aflăm de gaura neagră descoperită de NASA. Mihai Dascălu, de la Observatorul Astronomic, răspunde la întrebările esenţiale legate de acestă descoperire
Ce este o GAURĂ NEAGRĂ. Vezi aici simulări incredibile ale acestui misterios fenomen
NASA a găsit un "obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică": CEA MAI TÂNĂRĂ GAU