Zeci de oameni discutau încântaţi, vineri seara, despre locurile pe care le cunoşteau sau nu le cunoşteau din oraşul lor, o dată cu deschiderea expoziţiei „Oraşul Memorabil”, la Teatrul „Sică Alexandrescu”. Expoziţia cuprinde circa 600 de fotografii şi rămâne deschisă până în 28 noiembrie
Expoziţia „Oraşul Memorabil”, vernisată vineri, în foaielul Teatrului „Sică Alexandrescu”, face parte dintr-un proiect cultural al Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Braşov, Covasna, Harghita. Organizatorii şi-au propus să reconstituie o istorie trăită, cât mai vastă, a Braşovului, la care orice locuitor a putut contribui cu fotografii şi obiect personale, iar braşovenii au depus, începând din luna iulie, aproape 1.800 imagini: fotografii, cărţi poştale şi schiţe din perioada 1900-2009.
Expoziţia, potrivit coordonatorilor, reprezintă doar o treime din materialul adunat de la început. „Fotografiile încep chiar de dinainte de 1900, iar cele din albumele locuitorilor încep de la 1930”, a precizat Ovidiu Taloş, coordonator al proiectului.
Întoarcere către braşoveni
„Oraşul Memorabil” este considerat un proiect de succes şi de către preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Braşov, Covasna, Harghita, arhitectul Nicolae Ţaric. „Ne-am întors către braşoveni, către oameni, am reuşit să recuperăm o memorie. «Oraşul Memorabil» reprezintă lucruri concrete şi abordări mai directe şi sperăm ca şi copiii să vadă această expoziţie, pentru că numai astfel pot înţelege de ce se spune despre Braşov că este un mare centru industrial, dar vor avea ocazia să vadă şi ce valori ale arhitecturii au fost distruse”, a declarat Nicolae Ţaric.
Vechiul oraş, „vizitat” şi în alte patru puncte
Imaginile expuse la Teatrul Dramatic reprezintă doar o secvenţă a proiectului ce este completat de cele patru pavilioane temporare instala