Experţii Comisiei Europene încep, marţi, misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie. Între timp, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu (audio), încearcă să convingă Bruxelles-ul că "ar fi corect ca România să adere la Schengen la termenul stabilit". Adică la sfârşitul lunii martie 2011.
Experţii Comisiei Europene încep, marţi, misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie.
Între timp, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, încearcă să convingă Bruxelles-ul că "ar fi corect ca România să adere la Schengen la termenul stabilit". Adică la sfârşitul lunii martie 2011.
Aderarea României la spaţiul Schengen nu este doar o problemă care ţine de îndeplinirea condiţiilor tehnice, ci mai degrabă una politică, de încredere a partenerilor europeni, spune la RFI ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, aflat în vizită la Bruxelles.
Ar fi corect ca România să adere la Schengen la termenul stabilit – adică sfârşitul lunii martie 2011, spune Cătălin Predoiu care cere liderilor europeni o abordare onestă şi nepolitizată a solicitării României.
"Eu cred că trebuie să vedem în aderarea la Schengen mai mult decât o problemă tehnică, care ţine de dreptul la circulaţie. Este un mesaj politic, este o problemă de atitudine… Noi tratăm serios această chestiune. România a investit enorm şi financiar şi tehnic şi ca resurse umane în acest program. Corect ar fi să facem pasul la momentul la care a fost stabilit.
Dacă însă alţi parteneri au dubii legate de capacitatea noastră de a ne comporta ca stat membru în problematica Schengen, noi trebuie să convingem. În acelaşi timp, solicităm o abordare onestă a acestei chestiuni, nepolitizată excesiv şi care să evite decontarea pe interesele României a unor pro