Avansul economic semnificativ al Germaniei a dus la majorarea importurilor provenite din statele estice, antrenându-le şi pe acestea în creştere. Ungaria, Slovacia şi Cehia sunt doar câteva dintre ţările care beneficiază de pe urma prosperităţii statului german.
Considerat „motorul creşterii economice" din Uniunea Europeană, statul german trage în sus şi economiile est-europene. Ţările care desfăşoară activităţi comerciale cu Germania au beneficiat de pe urma majorării importurilor acestui stat.
Citiţi şi:
Miturile economice ale României
Germania apără China în „războiul valutelor"
Tendinţa s-a reflectat şi în creşterea economică înregistrată de aceste ţări în cel de-al treilea trimestru din 2010, care a depăşit estimările iniţiale ale analiştilor.
Creşteri peste aşteptări
„Ungaria, Slovacia şi Cehia au înregistrat ritmuri de creştere mai rapide decât am estimat, în timp ce economia României a suferit o contracţie mai mică faţă de cât ne aşteptam în urma tăierilor din cel de-al doilea trimestru", a declarat Neil Shearing, economist-senior la Capital Economics.
„Factorul-cheie care a determinat creşterea a fost, probabil, o revenire a exporturilor industriale bazată pe creşterea solidă constantă din Germania", a adăugat acesta, citat de Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) al Cehiei a avansat cu o rată anuală de 3%, în timp ce prognozele anunţau o creştere de numai 2,5%, iar creşterea economică a Slovaciei a fost de 3,7%.
Avansul Cehiei a fost o urmare a majorării producţiei industriale şi a comerţului, în timp ce crearea de active fixe şi sectorul serviciilor au stagnat, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Excedentul comercial al statului s-a ridicat la 691 de milioane de dolari în septembrie, cea mai mare parte a exporturilor fiind îndreptată către Germania.
@N_