Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a aratat neincrezator in potentialul sectorului energiei eoliene din Romania, in ciuda exploziei de investitii din ultimii ani.
Fondatorul Rompetrol a declarat ca este in continuare investor in domeniul energiei, dar nu pe plan local. "Am afaceri in energie, dar nu in Romania. Sunt actionar la o fabrica ce produce turbine eoliene, prezenta in Europa si China", a declarat Dinu Patriciu, in cadrul unui eveniment de lansare a magazinelor pe roti Mic.Ro.
Raspunzand la o intrebare a reporterului Wall-Street.ro, omul de afaceri a declarat ca nu crede in potentialul energiei eoliene din Romania, in ciuda exploziei de investitii din ultimii ani.
"Energia eoliana este o energie bazata pe o tehnologie neajunsa inca la maturitate, care nu poate supravietui decat subventionata de state. Ea nu supravietuieste fara o politica de subventionare. [Deci cand nu se vor da subventii, se va sparge] balonul", a explicat Patriciu.
Cine a investit, totusi, in energia eoliana din Romania?
Relativ recent descoperita de investitorii straini, investitiile in vantul romanesc sunt pe val. O arata miliardele de euro investite, incurajate si de punerea la punct a unei legislatii bazate pe certificatele verzi.
Legea 220/2008, care promoveaza energia eoliana, promulgata in noua forma de presedintele Traian Basescu la inceputul lunii iulie sub forma Legii 139/2010, aduce modificari importante fata de varianta initiala, cele mai importante fiind alocarile de certificate verzi (CV). Astfel, pentru fiecare MWh livrat se acorda 6 CV pentru energia eoliana, 2 pentru energia eoliana (pana in 2017 in loc de 2015), valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro.
Prima turbina eoliana de mare putere a aparut in Romania in 2003, la Ploiesti, si a devenit functionala in 2004, avand o