NASA anunţă descoperirea celei mai tinere găuri negre din apropierea Pământului. Cea mai tânără gaură neagră are doar 30 de ani şi a fost descoperită de cercetători cu ajutorul Chandra X-ray Observatory al NASA. Specialiştii spun însă că descoperirea este o oportunitate unică de a observa modul în care evoluează astfel de obiecte încă "de mici".
NASA anunţă descoperirea celei mai tinere găuri negre din apropierea Pământului. Cea mai tânără gaură neagră are doar 30 de ani şi a fost descoperită de cercetători cu ajutorul Chandra X-ray Observatory al NASA.
Cei care au aşteptat luni cu sufletul la gură mult anunţata conferinţă NASA, visând la extratereştri, au rămas dezamăgiţi de subiect: cea mai tânără gaură neagră descoperită în apropierea Terrei.
Specialiştii spun însă că descoperirea este o oportunitate unică de a observa modul în care evoluează astfel de obiecte încă "de mici".
Mai exact, cercetătorii vor avea posibilitatea să înţeleagă modul în care stelele masive explodează, care dintre ele lasă în urmă aşa numitele găuri negre sau stele neutronice. Descoperirea poate ajuta chiar la identificarea numărului de găuri negre din galaxia noastră şi altele.
Gaura neagră a fost descoperită după îndelungi monitorizări cu ajutorul datelor transmise de satelitul NASA, Chandra X-Ray, cel al Agenţiei spaţiale europene XMM-Newton şi observatorul german ROSAT.
Practic, datele transmise indicau existenţa unei puternice surse de raze X care a rămas constantă în intensitate între 1995 şi 2007.
Ceea ce înseamnă că vorbim despre o gaură neagră, alimentată fie de materialul provenit din explozia unei supernove, fie de însoţitoarea geamănă a acelei stele.
Cercetătorii NASA spun că această gaură neagră este o reminiscenţă a unei supernova din galaxia M100, situată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ.
"Dacă in