EXCLUSIV. Tinkode, românul care susţine că a spart mai multe site-uri guvernamentale străine, spune că ce face el e benefic pentru securitate. Sursa: SHUTTERSTOCK
Alege să-şi spună "Răzvan". Şi vârsta o dă "în jurul a 20 de ani". Câteva rezerve trebuie totuşi să apară. Nu ştii dacă "Răzvan" e chiar numele lui sau unul ales pe lângă cel de hacker, TinKode. Cert e că e tânăr, poate chiar foarte tânăr, că e român şi e menţionat deja prin documente publice ale US Army drept "o ameninţare". Asta după ce a spart câteva subdomenii de internet ale puternicei instituţii pentru a le face publice vulnerabilităţile.
Apoi a postat pe blogul său, pe site-ul video Vimeo sau pe Twitter, cu nonşalanţă, "faptele de vitejie". Din câte scrie acolo, TinKode a făcut până acum de ruşine US Army, NASA sau Youtube.
Un spărgător "de bine"
Pe TinKode e de ajuns să-l cauţi pe site-urile unde postează "cuceririle". Pentru că, în lumea hackerilor, e şi o chestiune ce ţine de orgolii. În ultima sa postare (de pe Twitter şi blogul personal) susţine că a găsit slăbiciuni în unul dintre site-urile Marinei Regale Britanice.
Nu a publicat documente "Top Secret", ci a lăsat, aşa, mai mult un mesaj care să le arate că sunt vulnerabili. Presa britanică a scris însă că e un gest care face de ruşine Royal Navy, iar pe Wikipedia îi apare numele ca referinţă la capitolul "SQL Injection" – metoda folosită de a sparge site-ul Royal Navy.
De ce sparge totuşi TinKode toate site-urile astea? Pentru că, spune el, deşi e ilegal, el face de fapt un bine. Din ce descrie, s-ar vrea un soi de spărgător care nu-ţi ia nimic din casă, dar îţi lasă un bilet pe pat în care spune că trebuie să-ţi schimbi yala. Hacker-ul TinKode a acceptat să răspundă, la o săptămâna de la "spargerea" site-ului Royal Navy, sub protecţia anonimatului, la câteva întrebări pentru