Oficialii de la Dublin recunosc că discută cu Bruxellesul, dar neagă că ar fi cerut ajutor extern prin mecanismul de stabilizare a euro - "medicamentul" despre care Germania insistă că este foarte necesar
Irlanda, noul "butoi cu pulbere" care ar putea arunca în aer Zona Euro, nu se mai poate împrumuta de pe pieţele internaţionale decât la dobânzi de peste 8%, dar insistă că nu are nevoie de "medicamentul" prescris de Germania. Oficialii de la Berlin insistă că Guvernul irlandez trebuie să apeleze de urgenţă la un împrumut prin mecanismul european de stabilizare a monedei unice (EFSF).
"Au loc discuţii la nivel oficial cu colegii din UE, referitoare la condiţiile actuale din piaţă. Irlanda nu a solicitat oficial ajutor extern, iar guvernul dispune de finanţare şi pentru mare parte din 2011". Aceasta se arată a fi poziţia oficială a Guvernului de la Dublin, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt al Ministerului irlandez de Finanţe, citat de Bloomberg.
Executivul irlandez susţine că nu are nevoie de noi credite cel puţin până la jumătatea lui 2011, dar nici nu ar avea cum să se împrumute, momentan, la dobânzi rezonabile. La un moment dat, săptămâna trecută, dobânzile cerute Irlandei pe pieţele de capital din lume au atins un record de la înfiinţarea euro (1999), trecând de 9,26%. Luni, nivelul lor a scăzut la 8,11%.
Potrivit unei analize a Barclays Capitals, între 2011 şi 2013, Irlanda va avea nevoie să împrumute 80 miliarde euro, pentru a-şi acoperi "găurile" lăsate de salvarea din bani publici a principalelor bănci, în toamna lui 2008. Totuşi, mult mai devreme de jumătatea anului viitor, băncile irlandeze vor avea nevoie de o infuzie de capital pentru a evita falimentul.
Băncile din alte ţări nu creditează băncile irlandeze decât la dobânzi foarte mari, ceea ce face clienţii lor să aibă acces la cele mari dobânzi peste rata of