Astăzi se împlinesc exact doi ani de când două explozii produse la 900 de metri adâncime în abatajul Minei Petrila a ucis 13 mine. Apărătorul a doi dintre directorii inculpaţi în procesul catastrofei de la Mina Petrila speră într-o achitare. Avocatul familiilor a patru dintre victime vorbeşte de condamnări între doi şi şapte ani. Mâine, instanţa este aşteptată să se pronunţe.
La 15 noiembrie 2008, o acumulare de gaz metan a provocat două explozii care au ucis 13 mineri aflaţi în subteran. Cele 24 de luni scurse de la catastrofă coincid cu derularea unui proces maraton care are ca miză stabilirea vinovăţiilor pentru carnagiul petrecut la Mina Petrila.
Potrivit rechizitoriului, fostul director al minei Petrila, Aurelian Necula, şi inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur au fost trimişi în judecată cu acuzaţiile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Rudele victimelor tragediei de la „mina morţii” cer daune morale de aproape 600.000 de euro de la cei găsiţi vinovaţi.
Duelul avocaţilor
Marţi este un nou termen al procesului în Dosarul Petrila. Potrivit lui Ovidiu Filipescu, avocatul învinuiţilor Georghe Roşu şi Dan Ungur, procesul s-ar putea finaliza mâine. „În speţă au fost administrate toate probele, iar instanţa poate intra în pronunţare. În expertiza tehnică cerută de instanţă, specialiştii au relevat că în spaţiul exploatării miniere condiţiile de lucru au fost de necontrolat şi de neprevăzut. Prin urmare, nimeni nu ar fi putut să prevadă declanşarea celor două explozii”, a spus Ovidiu Filipescu.
Acesta speră ca în baza probelor de la dosar, instanţa să dispună mâine achitarea celor doi clienţi ai săi. În antiteză, Daniel Tomescu, avocatul care reprezintă la proces familiile victimelor Trandafir Vişan, Attila Elekeş, Nicolae Puian şi Dan Ro