Chodkowski spune cum s-a rezolvat problema exodului medicilor în Polonia, unde situaţia a fost identică cu cea prin care trece acum România. Medicul polonez mai arată că dacă românii merg în Germania, Anglia, de exemplu, medicii de acolo merg mai departe, în America sau Canada. Iar canadienii şi americanii, în ultima vreme, tot mai mulţi pleacă mai departe, spre Asia.
La Târgul Internaţional de Cariere Medicale, desfăşurat în weekend, la Cluj, şi-au depus CV-urile peste 1.200 de medici. „Destul de mulţi“, după cum remarcă organizatorul târgului, cardiologul polonez Grzegorz Chodkowski. Cu toate acestea, în unele ţări din vest, aproape jumătate din doctori lucreză în afara ţării. Pornind de la experienţa Poloniei, Chodkowski e de părere că şi românii se vor întoarce acasă în momentul în care salariile vor creşte. Cardiologul, în vârstă de 35 de ani, organizează de trei ani încoace astfel de târguri în toată Europa.
A.M.P. Se vorbeşte, în România, despre un adevărat exod al medicilor în străinătate. Se întâmplă asta doar la noi sau este un fenomen general?
G.P. Foarte mulţi medici irlandezi lucrează în alte ţări decât ale lor. Desigur, în estul Europei această migraţie este mai accentuată acum din cauza salariilor mici. Dar, dacă românii merg în Germania, Anglia, de exemplu, medicii de acolo merg mai departe, în America sau Canada. Iar canadienii şi americanii, în ultima vreme, tot mai mulţi pleacă mai departe, spre Asia.
A.M.P. Vorbim aşadar de un curent „est-vest”?
G.P. Nu neapărat, medicii suedezi, de exemplu, preferă ţări din sudul Europei, precum Spania. Probabil pentru că este mai mult soare (zâmbeşte).
A.M.P. Totuşi, de ce aleg doctorii americani şi canadieni Asia?
G.P. Acolo sistemul medical a progresat foarte mult, în principal datorită turismului medical. Unele dintre cele mai moderne spitale din lume se g