Presa franceză comentează pe larg compoziţia noului Guvern, comentarii marcate uneori de o vehemenţă dictată de culoarea politică a fiecărui ziar. Comunistul L'Humanité pare cel mai critic la adresa remanierii. Le Parisien arată că Nicolas Sarkozy, prin noua configuraţie guvernamentală realizează un viraj la dreapta şi îi supără pe centrişti.
Presa franceză comentează pe larg compoziţia noului Guvern, comentarii marcate uneori de o vehemenţă dictată de culoarea politică a fiecărui ziar.
În materie de vehemenţă şi indignare, cotidianul comuniştilor francezi, L'Humanité se situează în fruntea plutonului. "O mascaradă" - iată cum califică ziarul comunist schimbarea de Guvern. Nicolas Sarkozy este considerat de L'Humanité un monarh (chiar dacă a fost ales în mod democratic), un manipulator de oameni, care nu doreşte altceva decât accelerarea proiectului ultra-liberal.
Ceva mai temperat în limbaj, dar nu mai puţin critic, cotidianul socialist Liberation constată că toată agitaţia din ultimele luni în jurul remanierii n-a adus nici o surpriză substanţială. "Muntele a născut un şoricel", scrie Liberation. Nu Guvernul a fost remaniat, ci... sarkozysmul, întrucât preşedintele se înconjoară acum de oameni ultra-fideli. Ceea ce trebuie să fie un "electroşoc", adică o schimbare care să dea un nou suflu maşinii prezidenţiale, nu e decât o "pană de curent", mai scrie cu ironie editorialistul ziarului.
Liberation mai observă că până acum Franţa a avut un "hiper-preşedinte", dar prin menţinerea lui François Fillon în fruntea Guvernului, ţara se dotează cu un hiper-prim-ministru.
Cotidianul pro-guvernamental Le Figaro îi acordă de altfel o pagină întreagă lui François Fillon, povestind cum a câştigat el partida împotriva centristului Jean-Louis Borloo, candidat la funcţia de premier şi care, până la urmă a preferat să părăsească Guvernul, decât să accept