Femeile care se afla intr-un post de conducere prezinta un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care ocupa posturi mai putin solicitante, sugereaza un studiu american.
Totodata, riscul de a face un atac de cord este cu 88% mai mare pentru femeile care au mai multe responsabilitati la serviciu, potrivit BBC.
O echipa de cercetatori din Boston au urmarit, pentru 10 ani, evolutia a 17.415 femei sanatoase, iar raportul a fost prezentat asociatiei American Heart.
Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca nesiguranta locului de munca este asociata cu factori de risc pentru hipertensiune arterial sau obezitate, insa nu este corelata cu bolile cardiovasculare.
Stresul poate declansa eliberarea de hormoni, cum ar fi adrenalina si cortizolul, care, in cantitati mari, afecteaza sistemul cardiovascular. Totodata, stresul favorizeaza acumularea de grasimi in vasele de sange, lucru care cauzeaza probleme de circulatie a sangelui.
Expertii si-au manisfestat ingrijoarea potrivit careia probleme de inima la femei, care manifesta mai putine simptome decat barbatii, pot fi usor trecute cu vederea.
Femeile prezinta indicii ale bolii mai putin intalnite, precum durerile de spate, arsuri in piept, disconfort abdominal, greata, oboseala, lucruri care fac diagnosticarea mai dificila.
Echipa de cercetatorii a sugerat ca stresul la serviciu are consecinte atat pe termen scurt, cat si pe termen lung asupra sanatatii cardiovasculare. Oamenii de stiinta spun ca este crucial ca angajatorii sa monitorizeze stresul la locul de munca si sa ia masuri serioase pentru a-l diminua.
Rapoartele anterioare au avut tendinta sa se concetreze pe impactul pe care il are stresul unui loc de munca solicitant asupra barbatilor. Totusi, alte voci spun ca unele comportamente nesan