Un raport secret al Departamentului american al Justiţiei, obţinut de New York Times, arată că spionajul american a protejat criminali de război nazişti pentru că erau utili intereselor SUA. Printre ei, Otto von Bolschwing, fostul şef Gestapo la Bucureşti.
Potrivit documentului de 600 de pagini, care detaliază activitatea de peste 30 de ani a Biroului de Investigaţii Speciale (OSI) - un organism din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, însărcinat cu deportarea naziştilor ascunşi în SUA -, CIA şi o serie de oficiali ai guvernului au creat în mod activ un refugiu pentru criminali de război nazişti, pentru că informaţiile secrete sau competenţele lor ştiinţifice puteau fi utile intereselor americane. Dat publicităţii într-o formă puternic cenzurată în 2006, raportul obţinut în integralitate de NYT detaliază colaborarea oficialilor SUA cu foşti nazişti, aşa cum a fost ea documentată de juriştii şi istoricii OSI, în cei peste 30 de ani de activitate ai Biroului (OSI a fost oficial desfiinţat anul acesta, atribuţiile lui fiind preluate de o altă unitate a Departamentului de Justiţie). „America, cea care se mândrea a fi un refugiu pentru cei persecutaţi, a devenit - într-o mai mică măsură - şi un refugiu pentru persecutori", afirmă raportul.
Chiar dacă, potrivit documentului, cifra de 10.000 de foşti nazişti care au ajuns în SUA după război - larg vehiculată în mediile istorice şi jurnalistice - este exagerată, o serie de criminali de război au primit permisiunea de a intra în Statele Unite şi chiar au beneficiat de protecţia CIA, cu toate că Guvernul SUA ştia foarte bine care era trecutul lor. Unul dintre aceştia a fost Otto von Bolschwing, fostul şef al Gestapo la Bucureşti, care, deşi căzut în dizgaţie pentru susţinerea rebeliunii legionare din 1941, reuşeşte, după război, să intre în reţeaua lui Reinhard Gehlen - şeful informaţiilor mil