În Birmania, opozanta Aung San Suu Kyi, care şi-a regăsit libertatea de mişcare după o lungă perioadă de domiciliu forţat, îşi reia activitatea politică. În ultimii 21 de ani opozanta birmană, deţinătoare a premiului Nobel pentru pace, şi-a petrecut de fapt în jur de 15 ani în condiţii de privare de libertate, fie în închisoare, fie obligată să rămână închisă în propria sa locuinţă. Mai rămâne de văzut dacă junta militară va accepta reale schimbări în Birmania.
În Birmania, opozanta Aung San Suu Kyi, care şi-a regăsit libertatea de mişcare după o lungă perioadă de domiciliu forţat, îşi reia activitatea politică.
În ultimii 21 de ani opozanta birmană, deţinătoare a premiului Nobel pentru pace, şi-a petrecut de fapt în jur de 15 ani în condiţii de privare de libertate, fie în închisoare, fie obligată să rămână închisă în propria sa locuinţă. Mai rămâne de văzut dacă junta militară va accepta reale schimbări în Birmania.
Aung San Suu Kyi încarnează în orice caz ideea de schimbare în Birmania, după cum tot ea încarnează şi ideea de rezistenţă. Primele ei declaraţii sunt clare: ea doreşte o opoziţie unită dar şi un dialog cu puterea.
Astăzi ea şi-a reluat practic activitatea la sediul partidului său, Liga Naţională pentru democraţie, după ce sâmbătă a rostit un discurs politic, primul din 2003 încoace.
De notat că opozanta birmană, care s-a întreţinut prin telefon cu prima doamnă a Franţei, Carla Bruni Sarkozy, le-a mulţumit autorităţilor de la Paris pentru sprijinul pe care Franţa i l-a acordat în toţi aceşti ani de detenţie. Comunitatea internaţională salută punerea în libertate a opozantei birmane dar rămâne prudentă în acest context.
Prea mult triumfalism riscă să-i supere pe militarii de la Rangoon, şi mai ales pe generalisimul Than Scwe care refuză să discute cu doamna Aung San Suu Kyi, ba mai mult s-ar părea că nu vrea nici măcar