Procedura de asumare a răspunderii pe legea educaţiei naţionale va continua, a declarat preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, citat de Agerpres. Acesta a precizat că decizia a fost luată în cadrul coaliţiei de guvernare.
Continuarea procedurii de angajare a răspunderii pe legea educaţiei depinde, însă, de Birourile permanente reunite ale Legislativului, care trebuie să stabilească şi calendarul moţiunii de cenzură pe acest proiect.
"Atât am discutat în Coaliţie, că vom continua procedura asumării. Dacă există un conflict în acest moment, este din cauza moţiunii de cenzură, care e depusă şi nu este votată. Asta, într-adevăr, poate fi considerată ca un conflict sau ca o sursă de conflict. Moţiunea a fost depusă, trebuie citită şi votată. Asta trebuie să facă Birourile permanente reunite, să stabilească data citirii şi, după aceea, data votului în Parlament", a declarat ministrul Culturii, citat de Agerpres.
El a arătat că, probabil, premierul Emil Boc va înştiinţa Curtea Constituţională privind continuarea procedurii asumării răspunderii guvernamentale.
"Vom continua procedura asumării. Aici urmează - şi probabil premierul va face un anunţ - va sesiza Curtea Constituţională, pentru că el are acest drept. Noi considerăm că, din momentul în care asumarea a fost acceptată de Parlament şi moţiunea de cenzură a fost înaintată, acel argument privind conflictul între Parlament şi Guvern nu mai există. Parlamentul a acceptat o dată asumarea şi opoziţia a depus, după aceea, moţiunea de cenzură. Cei patru judecători plus unul, cu părerea concurentă, nu spun nicăieri că această procedură ar fi neconstituţională, deci nu există probleme de neconstituţionalitate", a explicat liderul UDMR.
Curtea Constituţională a decis pe 3 noiembrie că angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, deoarece Guvernul şi-a asuma