Experţi ai Uniunii Europene efectuează luni şi marţi o vizită de evaluare a frontierelor aeriene în România. Aceasta este penultima vizită, înainte ca în 2011, miniştrii europeni de Interne să decidă când va avea loc aderarea ţăriila Spaţiul Schengen. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Experţi ai Uniunii Europene efectuează luni şi marţi o vizită de evaluare a frontierelor aeriene în România. Aceasta este penultima vizită, înainte ca în 2011, miniştrii europeni de Interne să decidă când va avea loc aderarea ţăriila Spaţiul Schengen.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Începute în iunie 2009, aceste evaluări au informat Uniunea Europeană despre gradul de pregătire al României pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Evaluarea planificată în aceste zile evaluează frontierele aeriene.
Ultima vizită tehnică este aşteptată la jumătatea lunii decembrie şi ea va testa capacitatea României de a se conecta cu sistemul de informaţie Schengen SIS II, o variantă îmbunătăţită a sistemului SIS I, care deserveşte statele actual aflate în Schengen.
UE a lansat săptămâna trecută procesul decizional tehnic pentru primirea României şi a Bulgariei în acest spaţiu de liberă circulaţie, dar decizia finală va fi politică şi ea se arată dificilă.
Franţa şi Olanda şi-au anunţat intenţia de a amâna pentru vară decizia prevăzută iniţial pentru februarie 2011, în vederea unei aderări în martie, iar Germania este de acord cu această idee.
Corupţia şi reforma insuficientă a justiţiei în cele două ţări sunt motivele de îngrijorare ale ţărilor amintite, probleme la care Franţa adaugă şi imigraţia rromilor.
Comisarul european al Imigraţiei, Cecilia Malmström nu nega vineri că există aceste probleme politice importante şi spunea că teoretic nu este grav dacă aderarea României la Schengen va fi întâ