NASA a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că telescopul spaţial Chandra X Ray a descoperit o gaură neagră în imediata apropiere a sistemului nostru solar. Însă NASA nu e încă sigură de descoperire: razele X observate ar fi putut fi emise de o stea neutronică. Sursa: ARHIVA EVZSursa: nasa.gov
1 /.
NASA a ţinut pasionaţii de ştiinţă în priză peste zi, după ce a publicat o ştire despre descoperirea unui "obiect excepţional".
Gaura neagră este o rămăsiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Această galaxie ar putea conţine cea mai tânără gaură neagră din vecinatatea cosmică a Pământului. Supernova este o stea variabilă explozivă, de sute de ori mai strălucitoare decât o novă. Nova este o stea a cărei strălucire creşte puternic şi relativ brusc, pentru a reveni apoi treptat la strălucirea inițială. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe NASA a descoperit cea mai tânără gaură neagră din vecinătatea noastră
La 50 de milioane de ani lumină de Pământ
Supernova a fost observată pentru prima dată de un astronom amator, în 1979. De acolo şi numele, SN 1979C. Galaxia M100 se află la 50 de milioane de ani lumină de Pământ, o distanţă relativ mică. Vârsta sa (30 de ani / nota: raportat la timpul observaţiei) şi distanţa relativ mică faţă de noi o face un interesant obiect de studiu, deoarece ne arată cum se naşte o gaură neagră.
Datele strânse de la patru observatoare (printre care şi Chandra) arată că sursa de raze X a rămas constantă preţ de 12 ani, între 1995 şi 2007. Comportamentul acestui spectru de raze sprijină ideea că obiectul identificat este o gaură neagră, produsă fie prin materialul rămas în urma supernovei, fie de la un companion binar. Într-un articol publicat pe evz.ro, astronomul Adrian Sonka oferea această variantă.
El explica următo