Tăierea salariilor se reflectă şi în diminuarea contribuţiilor la pensiile private obligatorii, aşa-numitul Pilon II.
În octombrie, deşi numărul de persoane care contribuie la fondurile de pensii administrate privat a crescut cu 0,4%, valoarea contribuţiilor virate la Pilonul II a scăzut cu 1,1%, potrivit datelor de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Administratorii fondurilor de pensii susţin că scăderea a fost cauzată în special de reducerile de salarii din sistemul bugetar, dar şi că scăderea a fost mai mică decât aşteptările acestora.
"Faţă de media lunară de 135 milioane lei care se virează către fondurile de pensii, ne aşteptam ca între august şi octombrie să avem o scădere de 8% a sumelor virate la Pilonul II", însă acest lucru nu s-a confirmat, scăderea fiind de 5%. O explicaţie ar putea fi îmbunătăţirea gradului de colectare", au explicat pentru gândul reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În luna octombrie, 5,13 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - aşa-numitul Pilon II, ceea ce înseamnă o creştere cu 4,4% faţă de decembrie anul trecut, dar comparativ cu luna precedentă anul acesta, creşterea a fost cu 0,4%. "În condiţiile unei cote de contribuţie de 2,5% din venitul brut realizat, - începând din martie acest an-, în luna octombrie 2010, au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 130,4 de milioane de lei - 30,5 de milioane de euro -, în scădere cu 1,1% faţă de luna precedentă, dar în creştere faţă de 2009, cu 21,6% - decembrie şi cu 23,4% - octombrie.
În total, în perioada ianuarie - octombrie 2010, au fost virate contribuţii în valoare de 1.301,3 milioane lei", se arată în buletinul statistic publicat luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. gândul a relatat recent că, î