Dupa ce a inregistrat o crestere economica ce a luat prin surprindere intreaga lume, China a pornit acum un proces ce presupune integrarea economiei sale in economiile mai multor state europene.
Vizita presedintelui chinez Hu Jintao in Franta, care a avut drept scop incheierea unor contracte extrem de importante, a reprezentat o confirmare a ofensivei lansate de Beijing in Europa.
Dupa vizita de la Paris, in care Nicholas Sarkozy si Hu Jintao au incheiat acorduri in valoare de 16 miliarde de euro (22,7 miliarde dolari) in beneficiul Airbus, Areva, Total si Alcatel-Lucent, presedintele Chinei va merge in Portugalia, unde va incerca sa resusciteze economia acestei tari, bineinteles in propriul folos.
Avand in vedere ca are rezerve valutare in valoare de 1.900 de miliarde de euro, China nu numai ca isi permite sa investeasca in strainatate, dar se pare ca isi si doreste acest lucru, comenteaza RFI.
Pe de alta parte, ofensiva Chinei in Europa este binvenita pentru batranul continent, care se lupta pentru a recupera pierderile cauzate de criza datoriilor ce a zguduit zona euro primavara trecuta. Practic, castigurile sunt de ambele parti, China sporindu-si economia si crescandu-si recunoasterea la nivel international, iar Europa iesind usor-usor din prapastia economica in care s-a afundat.
Daca inainte europenii au privit cu suspiciune sosirea pe acest continent a chinezilor si a produsele lor care au un cost scazut, starea lor s-a schimbat considerabil acum, primindu-i cu bratele deschise.
Acesta a fost cazul Greciei, care, la inceputul lunii octombrie, a uitat de vechile suspiciuni si a acceptat fondul in valoare de mai mult de trei miliarde si jumatate de euro venit din partea Chinei, fond ce va ajuta companiile de transporturi navale din Grecia sa cumpere nave construite in tara asiatica.
@N_