Avansul exporturilor autohtone a făcut ca România să se claseze pe locul cinci în Uniunea Europeană în primele opt luni, pe primul loc aflându-se Bulgaria, potrivit Eurostat. O mare contribuţie la creşterea cu 25% a exporturilor în intervalul menţionat, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, o au vânzările realizate de Automobile Dacia. Statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) pe luna septembrie arată că una din trei Dacii vândute la export este un Duster.
Datele Eurostat mai arată că pe prima poziţie în rândul statelor UE după avansul exporturilor din perioada ianuarie-august se plasează Bulgaria (32%), urmată de Letonia (29%) şi Lituania (28%). România este încadrată de Estonia (26%) şi Suedia (24%). Cele mai mici creşteri se observă la Irlanda şi Grecia. Singura scădere a exporturilor, în perioada analizată, a fost înregistrată de Luxemburg. Liderii europeni în privinţa valorii exporturilor sunt Germania (614,9 miliarde de euro), Olanda (276,5 miliarde de euro) şi Franţa (255,2 miliarde de euro).
Din punctul de vedere al creşterii importurilor în intervalul ianuarie-august, România ocupă locul şapte în UE, cu un avans de 19%, nivel înregistrat şi de Ungaria. Cele mai accentuate evoluţii pozitive se observă la Suedia, Lituania şi Cehia. Indicatorul a scăzut în Irlanda şi Grecia şi a stagnat în Luxemburg. Cele mai mari importuri, ca valoare, sunt înregistrate în Germania (518,2 miliarde de euro), Franţa (295,3 miliarde de euro) şi Marea Britanie (269,7 miliarde de euro).
Avansul exporturilor autohtone a făcut ca România să se claseze pe locul cinci în Uniunea Europeană în primele opt luni, pe primul loc aflându-se Bulgaria, potrivit Eurostat. O mare contribuţie la creşterea cu 25% a exporturilor în intervalul menţionat, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, o au vânzările realizate de Au