Cartierele noi, construite înainte de prăbuşirea economiei româneşti, au rămas mult timp goale. Încăpăţânarea unor dezvoltatori care au ţinut cu dinţii de oferte incompatibile ca preţ cu cererea de pe piaţă le-a adus mai multe pagube. Aşa că, aceştia s-au văzut nevoiţi să îşi schimbe puţin direcţia şi să caute soluţii de criză pentru ca investiţiile lor să aibă un rezultat.
Citeşte aici cum îşi salvează afacerile proprietarii cartierelor noi din Timişoara
Pe o piaţă imobiliară îngheţată de recesiune, dezvoltatorii imobiliari hunedoreni caută soluţii pentru a-şi vinde blocurile de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar. Marius Vărgaş, unul dintre dezvoltatorii imobiliari hunedoreni şi-a îndreptat atenţia înspre multinaţionalele care doresc să-şi deschidă sedii în judeţul Hunedoara. "Sunt în negocieri cu trei multinaţionale din domeniul farmaceutic şi medical care sunt interesate să achiziţioneze un bloc cu patru etaje pentru a-l transforma în sediu. Deocamdată fiecare îşi face calculele pentru a vedea cât costă transformarea partamentelor în borouri", a declarat Vărgaş.
În ceea ce priveşte programul Prima Casă, expertul imobiliar Liviu Negoiţă susţine că acest program se izbeşte de salariile mici existente în judeţul Hunedoara. "Din zece dosare depuse de tineri pe acest program, opt sunt respinse din start. Am avut zeci de cazuri în care am început negocieri cu dezvoltatori imobiliari pentru achiziţia unui apartament în blocurile nou-construite şi am fost obligaţi să ne oprim din cauză că banca nu a mai acordat creditul", a spus Negoiţă.
De la pentahouse la garsoniere fără balcon, pentru a depăşi criza
Dezvoltatorul imobiliar care a menţinut vânzările constante pe piaţă, este şi primul dezvoltator care a realizat un cartier rezidenţial în Oradea. În plină criză, a pariat cu succes pe vânzarea locuinţelor mici. „Noi am con