ABANDON Miile de tone de deşeuri, pentru care trei afacerişti au fost arestaţi luna trecută, infestează încă periferia Capitalei. Autorităţile nu au fost în stare să distrugă substanţele părăsite, cu toate că recunosc faptul că acestea sunt nocive pentru sol şi apă.
Cazul lui Maricel Bartic, locotenentul interlopului Sergiu Băhăian care a abandonat peste 2.200 de tone de deşeuri într-un depozit din Chitila, a ieşit la iveală în urmă cu o lună. Bărbatul era administrator al firmei „Petromar”, ce avea ca obiect de activitate colectarea unor astfel de substanţe extrem de toxice, pe care trebuia să le transporte şi, în final, să le distrugă.
Poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit în luna iunie a acestui an că Bartic şi Constantin Furtună, director commercial la “Petromar”, au abandonat în curtea firmei 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deşeuri infestate cu arsenic şi alte peste 2.000 de tone de substanţe toxice.
La sfârşitul lui octombrie, alte 60 de tone de deşeuri foarte nocive au fost găsite abandonate în apropiere de comuna Albeşti, din judeţul Ialomiţa. Administratorul, Nelu Găină, a fost şi el arestat preventiv.
Contaminarea, ignorată
Cu toate că procurorii şi-au făcut treaba în privinţa vinovaţilor, nicio autoritate nu s-a ocupat de neutralizarea substanţelor. Ieri, deşeurile erau exact în aceeaşi poziţie în care au fost lăsate de administratorii iresponsabili.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu recunosc faptul că aceste resturi industriale, depozitate în saci rupţi sau butoaie ruginite, sunt foarte periculoase pentru locuitorii din zonă, dar dau din umeri când vine vorba de găsirea unei soluţii pentru colectarea lor.
„Azbecimentul, care este depozitat pe pământ la depozitul de la Chitila, este foarte periculos pentru locuitorii din zonă care se pot îmbolnăvi de cancer