Sateliţii pot pierde legătura cu Pământul, sistemele electronice, cele de navigaţie şi comunicaţiile se pot opri, iar astronauţii de pe staţiile orbitale pot simţi din plin explozia, dacă nu sunt protejaţi. Pe glob, România se află într-o zonă mai ferită
O explozie solară se desfăşoară în acest moment, iar zilele acestea ea ar putea afecta câmpul magnetic al Terrei, avertizează NASA. Nu este vorba despre un fenomen de proporţii, dar chiar şi aşa, explozia ar putea lăsa unele sisteme de comunicaţii pe linie moartă. Şi nu numai. "Ar putea avea efecte foarte supărătoare pentru sateliţi, în sensul în care aceştia ar putea pierde legătura cu solul. La fel, în extremitatea nordică a continentelor pot avea loc deranjamente în tot ceea ce înseamnă sisteme electrice sau în sistemele feroviare. Întotdeauna au avut loc explozii solare, numai că de data aceasta lucrurile stau diferit faţă de acum 30 de ani, să zicem. Atunci, omenirea nu avea la dispoziţie atâtea tehnologii şi mijloace de comunicare, aşa că nu prea avea ce efecte să simtă", a declarat pentru gândul cercetătorul Vlad Popa, secretar ştiinţific la Institutul de Ştiinţe Spaţiale.
Exploziile se produc până la 60 -180 de kilometri deasupra suprafeţei terestre
El ne-a explicat că exploziile solare sunt ejectări de plasmă solară care se produc mai tot timpul, la anumite perioade, dar pe direcţii care nu ne interesează întotdeauna prea mult. Cercetătorii devin, însă, interesaţi, în momentul în care plasma solară îşi îndreaptă direcţia către Pământ sau interacţionează cu scutul magnetic terestru. Când se întâmplă asta, zonele de pe glob cele mai afectate sunt cele din vecinătatea polilor, unde de multe ori apare aurora boreală. La altitudinea unde este situată România de regulă nu se poate vorbi despre efecte, a adăugat cercetătorul.
• Deşi cele mai multe persoane îşi fac spaime auzind despre astf