Ministrul Dezvoltării şi Turismului are de plătit, din bani publici, un sfert de milion de euro despăgubiri pentru o condamnare înscenată în anii ’80 unui funcţionar român care a rămas în Occident. Fostul şef al sucursalei Bruxelles a ONT în anii ’70, Ion Avram, ar trebui să primească daune de 250.000 de euro de la Ministerul Turismului. Comuniştii i-au confiscat în 1981 toată averea.
În anul 1980, fostul şef al ONT Bruxelles, Ion Avram, a decis să rămână în Belgia în momentul în care a fost rechemat de la post. Rechemarea sa a survenit la scurt timp după defectarea generalului Pacepa, fostul şef adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe din cadrul Securităţii. În urma refuzului de a reveni în ţară, lui Ion Avram i s-a deschis un dosar penal pentru delapidare - forma clasică prin care autorităţile comuniste mascau procese de natură politică.
Ion Avram (73 de ani) susţine că a fost victima unui proces penal înscenat de comunişti în anii '80, întrucât a refuzat să se întoarcă în România condusă de Ceauşescu.
Condamnat la 17 ani de închisoare
Tribunalul Municipiului Bucureşti a decis în 1981 condamnarea în lipsă a lui Ion Avram la 17 ani de închisoare, şase ani interzicererea mai multor drepturi şi confiscarea tuturor bunurilor din ţară. Principala acuzaţie a fost probată printr-o expertiză contabilă care ar fi relevat lipsa din gestiune a 197.548 de franci belgieni (aproximativ 3.300 de dolari).
Tribunalul Suprem a confirmat definitiv această condamnare. Un an mai târziu, în 1981, bunurile confiscate din casă au fost valorificate la licitaţie, la cererea Ministerului Turismului: haine, mobilă, cărţi, aparate electrice şi electrocasnice: aspirator Ajax, filtru de cafea Philips, maşină de spălat Bosch, aragaz Magic Hef, frigider Bosch, un cec de 16.000 de lei şi 500 de dolari.
Potrivit procesului verbal întocmit