Două specii de păsări, pescăruşul albastru şi pasărea ogorului, identificate în urmă cu doi ani în zona unde va fi construită hidrocentrala de la Islaz, judeţul Teleorman, întârzie obţinerea acordului de mediu pentru demararea proiectului de pe Olt.
Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a arătat că o mare parte din zonele unde pot fi construite hidrocentrale au fost declarate arii protejate fără argumente solide.
„Cred că le protejăm pentru altcineva, pentru altă naţie sau pentru alt mileniu", a spus David, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, făcând aluzie la centralele pe care companiile străine vor să le realizeze în România. Potrivit acestuia, Ministerul Medului şi cel al Economiei ar trebui să colaboreze pentru a rezolva blocajul.
„În ceea ce priveşte hidrocentrala de la Islaz, sunt două specii de păsări pe care le-a văzut cineva acum doi ani şi de atunci nu le-a mai văzut nimeni. De doi ani ne chinuim să obţinem acordul de mediu. Sunt mai multe zone unde avem astfel de probleme, unde pot fi construite hidrocentrale de peste 10 MW. Degeaba ne gândim la eoliene, solar, hidrocentrale mici. Acestea nu pot înlocui vechile centrale mari pe combustibili fosili", a mai spus David.