Ajutoarele de orice fel, fie sociale, subvenţii băneşti sau ajutoare comunitare, au ca echivalent statul la coadă. Mulţi oameni amărâţi, aflaţi la limita subzistenţei sau care o duc tot mai greu, au ajuns să se calce în picioare pentru o pungă cu făină sau zahăr şi un litru de ulei.
În Craiova, nici nu a demarat redistribuirea alimentelor comunitare care provin din stocurile de intervenţie destinate categoriilor de persoane defavorizate, că a şi început îmbulzeala. „Craiovenii s-au prezentat în număr destul de mare încă de la primele ore ale dimineţii la depozitul din bulevardul Dacia, nr. 3-5 pentru a-şi ridica alimentele. Reamintim că de această dată, pe lângă alimentele care s-au dat în tranşele anterioare, se va distribui şi zahăr. Ne aşteptăm ca numărul celor care se vor prezenta să-şi ridice aceste alimente să crească în zilele următoare“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Beneficiarii, cei cu pensii sub 400 de lei, persoanele cu handicap, şomerii şi cei cu ajutor social s-au aşezat încă de la primele ore la poarta depozitului pentru a-şi ridica alimentele. Orice este binevenit, atâta timp cât salariile multora dintre craioveni au scăzut vertiginos. „Prima dată nu am fost pe liste. Am rămas fără serviciu şi acum primesc şomaj. Din această lună beneficiez şi eu de aceste alimente şi am venit să le iau. Am ajuns de dimineaţă, să fiu printre primii, dar tot am vreo 30 de persoane înainte. Alimentele sunt bune, că nu mai dau bani pe ele“, a spus craioveanca Marinela Cotarcea, şomeră, de 45 de ani.
Oamenii aşteaptă zeci de minute, rânduiţi după gărduleţele de protecţie aşezate de poliţiştii comunitari, până să ajungă în curtea depozitului. Odată ajunşi la uşă, stau la altă coadă. Beneficiarii aşteaptă să le vină rândul mai repede, unii ruşinaţi că sunt supuşi acestui supliciu. Alţii s-au obişnuit să tot fa