Criza datoriilor suverane din Europa a inversat ordinea de pe piaţa creditelor, plasamentele în obligaţiuni corporatiste fiind considerate acum mai sigure decât cele în obligaţiuni guvernamentale, transmite Bloomberg. "Obligaţiunile suverane aveau în vechea ordine randamente mai mici decât cele corporatiste. A avut loc o reevaluare, iar companiile au acum o calitate mai bună a creditelor decât datoriile suverane ale ţărilor europene periferice", a declarat Greg Venizelos, analist la BNP Paribas în Londra, citat de Mediafax.
Un număr de 33 de companii, incluse într-un indice al preţurilor asigurărilor pentru default (CDS) sunt mai puţin riscante decât Guvernele, câte şase dintre aceste fiind din Spania şi Italia.
Indicele datoriilor a 125 de companii europene a scăzut săptămâna trecută la un minim record, fiind cu 0,76% sub indicele datoriilor suverane europene.
Companiile cu venituri diversificate şi situaţii financiare solide sunt considerate plasamente sigure, având în vedere îngrijorarea că statele europene periferice vor avea nevoie de programe de sprijin financiar.
Indicele Markit iTraxx Europe al companiilor cu ratinguri recomandate pentru investiţii a crescut cu 42% în acest an, la 1,05%, aproape de cel mai redus nivel după luna mai (spre exemplu costul asigurării unor datorii de 10 milioane euro, pe cinci ani, este de 105.000 euro pe an), potrivit companiei de cercetare a pieţei CMA. În schimb, indicele Markit iTraxx SovX Western Europe pentru CDS-urile a 15 Guverne, inclusiv din Italia şi Spania, a urcat cu peste 150% în acest an şi cu 30% în ultimele trei săptămâni, la nivelul record de 1,78% (pe 11 noiembrie). Ieri, acest indice a atins 1,685%.
De asemenea, potrivit CMA costul CDS-urilor pentru companii a atins pe 8 noiembrie cel mai redus nivel din istorie, faţă de cel al datoriilor suverane.
Criza datoriilor suverane di