Aderarea României la zona euro va avea loc în orizontul anului 2015, iar nivelul cursului leu - euro din momentul aderării va influenţa valoarea activelor, fie imobiliare, fie financiare, adică bogăţia ţării, a declarat, marţi, conf. univ. dr. Agnes Nagy, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o conferinţă susţinută la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA).
''Obiectivele principale ale BNR pentru aderarea la ERM-2 (Exchange Rate Mecanisme), prevăzută pentru 2012, sunt consolidarea unei rate scăzute a inflaţiei, a pieţei interne de capital pe termen lung, precum şi stabilitatea relativă a cursului leu-euro'', a spus conf. Agnes Nagy, amintind, în context, că până la sfârşitul acestui an este prognozată o inflaţie de 8-8,2%.
Mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2, reprezintă un test de doi ani privind stabilitatea monedei locale înainte de adoptarea euro.
Potrivit reprezentantei CA al BNR, calendarul trecerii la euro va trebui să ţină cont de faptul că ''adoptarea monedei europene este ultima şi nu prima fază a procesului de convergenţă şi trebuie să se bazeze pe un consens politic naţional''. Pe de altă parte, adoptarea euro nu va înlocui procesele de reformă şi de restructurare a economiei.
Din punct de vedere tehnic, pregătirea pentru aderarea la zona euro priveşte guvernanţa politică, pe cea instituţională - care trebuie să dinamizeze şi eficientizeze mersul economiei -, precum şi importante documente strategice.
''Guvernanţa politică are un rol primordial în adoptarea unui consens politic naţional, indiferent de momentul electoral şi de coaliţiile politice'', a afirmat conf. Agnes Nagy.
Ea a evidenţiat că, pentru politica fiscală, prudenţialitatea trebuie să joace un rol activ, prin limitarea creşterii nesănăt