Democrat-liberalii au redus ieri puterile PSD şi PNL în forul de conducere al Parlamentului, prin modificarea Regulamentului. Deciziile Biroului Permanent vor fi luate cu votul majorităţii membrilor prezenţi. PDL a obţinut şi schimbarea structurii unor comisii importante.
De mai bine de trei luni, lucrările Biroului Permanent erau blocate întrucât PSD şi PNL, care au majoritatea în conducerea Camerei, au boicotat şedinţele, în semn de protest faţă de fraudarea legii pensiilor de către preşedintele acestui for, Roberta Anastase.
Prin decizia de ieri, Puterea a reuşit să depăşească acest impas pentru că prezenţa liberalilor şi a social-democraţilor la discuţiile din BP nu mai este necesară. Înaintea votului final de ieri asupra modificării Regulamentului, Opoziţia a părăsit sala de şedinţe şi a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea plenului.
Citiţi şi:
Udrea vrea la Primăria Capitalei
Până acum, deciziile erau luate în Biroul Permanent cu majoritatea membrilor, o cutumă parlamentară de care Opoziţia a profitat din plin pentru a pune beţe în roate iniţiativelor coaliţiei, cel mai recent caz fiind angajarea răspunderii Guvernului pe legea Educaţiei.
Strategia Puterii
Planurile PDL de a-şi asigura controlul punctelor-cheie din Camera Deputaţilor nu se rezumă la eliminarea cvorumului la şedinţele Biroului Permanent.
Parlamentarii Puterii au votat, ieri, o hotărâre prin care numărul membrilor Comisiei de muncă din Cameră creşte de la 22 la 31. Prin această modificare, PDL vrea să-şi asigure controlul Comisiei de muncă, unde în prezent Opoziţia are majoritatea. De altfel, liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a anunţat că noua compenenţă a comisiei va corespunde configuraţiei politice actuale, ceea ce presupune includerea UNPR în acest for.
Iniţiativa PDL de m