Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe şi Bănci, reprezentanţi ai băncilor şi ai clienţilor, au dezbătut, marţi, pe tema Ordonanţei de Urgenţă nr. 50 privind contractele de credit, în cele din urmă membrii Comisiei hotârând să reia discuţiile miercuri, de la ora 10.00.
După două ore şi jumătate de discuţii, membrii Comisiei, alături de reprezentanţi ai sistemului bancar, dar şi ai clienţilor, au votat amendamente pentru un singur articol, respectiv 35, cu alineatele şi punctele aferente, fără, însă, ca întreg articolul să fie completat.
Majoritatea amendamentelor admise s-au referit la articolul 35 şi au vizat introducerea altor speze, altfel decât unilateral, cu excepţia costurilor aferente sau specifice unor restructurări de credite, adăugând servicii şi produse suplimentare, perceperea unui comision de depunere numerar la plata ratelor în credit sau perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor /ARB/, a precizat că, în condiţiile în care dispare din OUG 50 termenul de 'unilateral' în ceea ce priveşte perceperea de taxe din partea băncilor, sunt blocate premisele restructurărilor de credite.
'În condiţiile în care se scoate cuvântul unilateral din Ordonanţă se blochează premizele oricărui fel de restructurări. Noi protejăm clientul sau facem o Ordonanţă prin care suntem împotriva lui? Prin acest amendament, banca nu mai poate face restructurare', a precizat Gheţea.
Cel mai discutat punct al articolului 35 a vizat perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, fie la casierie, fie la bancomat. În cele din urmă, după circa 30 de minute de dezbateri, textul din Ordonanţă a fost votat în unanimitate, în varianta originală în care se menţionează că se interzice perceperea unui comision de retragere pe