Cel mai recent raport al Samusocial indică o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în cazul persoanelor adulte fără adăpost.
Astfel, din cele peste 800 de persoane găsite în perioada iulie-septembrie 2010, peste 700 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, susţin cei de la Samusocial. Principalele afecţiuni ale adulţilor străzii sunt cardiovasculare, respiratorii, digestive, neurologice/psihice şi afecţiuni oftalmologice.
În cele trei luni, echipele Samusocial din România au oferit servicii de asistenţă socială, medicală (inclusiv psihiatrică) şi psihologică pentru mai bine de 1.200 de persoane fără adăpost, majoritatea beneficiarilor fiind revăzuţi în medie de nouă ori.
Dintre aceştia, peste 200 au fost înregistrate ca fiind cazuri noi. Echipele Samusocial au ajutat peste 250 de beneficiari ca să-şi obţină actele de identitate sau de studii, 17 au fost însoţiţi pentru a obţine pensie la limita de vârstă sau medicală, iar peste 300 au fost ajutaţi să obţină adăpost. Opt persoane au fost reintegrate în familie.
Eradicarea fenomenului până în 2015
„Situaţia persoanelor fără adăpost reprezintă unul dintre cele mai concrete exemple de sărăcie şi excluziune socială (...) Uniunea Europeană conştientizează gravitatea acestei probleme şi încurajează statele membre să dezvolte politici pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost”, se arată într-un comunicat de presă.
De altfel, în 2008, Parlamentul European a adoptat o declaraţie scrisă prin care se solicită eradicarea fenomenului persoanelor fără adăpost la nivel european, până în 2015. Totodată, Parlamentul a cerut Comisiei să dezvolte un cadru european de definire a problemei şi să-i prezinte o evidenţă anuală a acţiunilor întreprinse pe plan local de statele membre.
Mai departe, în 2009, problema persoanelor fără adăpost a fost aleasă ca subiect de sincronizare în domeniul incluz