În plină criză economică, braşovenii şi-au amintit foarte clar de recesiunea din 87, când salariile de la „Steagul Roşu” au fost diminuate. Sătui de sărăcie, muncitorii au ieşit în stradă şi au câştigat… câteva ore de libertate
Cei 23 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 au fost sărbătoriţi la monumentul din faţa Spitalului Judeţean. Oficialităţi locale, dar şi simpli cetăţeni, martori şi la evenimentele din 87, au luat parte ieri la depunerea de coroane. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire ţinuta de un sobor cu 7 preoţi, pentru ca apoi, reprezentanţii instituţiilor să-şi prezinte omagiile. „Ca în fiecare an, în 15 noiembrie comemorăm pe cei care în 1987 au făcut un gest extraordinar. Au trecut chiar pe aici, au îngenuncheat şi s-au rugat. Trebuie să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt între noi, să-i apreciem pe cei care sunt încă în viaţă. Să nu uităm ce s-a întâmplat în 15 noiembrie 1987, pentru ca generaţiile care vin să cunoască pe deplin adevărul”, a declarat primarul George Scripcaru.
Cea mai frumoasă zi
Preşedintele asociaţiei care reprezintă drepturile participanţilor la protest, Florin Postolachi, a ţinut un moment de comemorare şi la Bucureşti, în Parlamentul României. „Ziua asta reprezintă poate una din cele mai frumoase zile din viaţa noastră: pentru o scurtă perioadă de timp, am fost liberi! Am reuşit să învingem teama şi să ieşim în stradă, să protestăm în faţa unui regim nedrept şi brutal. Acum am mai rămas tot mai puţini cei care au fost acolo. Un coleg de-al nostru din Secţia 561, care a fost deportat după marş, a decedat săptămâna trecută, la vârsta de 52 de ani. Din ce în ce mai mulţi din noi se duc. Tot mai mulţi sunt bolnavi. Ieri a venit un coleg de-al nostru să ne salute pentru ultima oară. Făcea tratament la oncologie la Bucureşti”, a spus Postolachi.
S-au răzbunat @