Ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat în urmă cu două zile un ordin de ministru prin care a aprobat un plan de acţiune care vizează introducerea reţelelor electrice inteligente (smart grid) în România, a declarat, marţi, secretarul de stat în instituţie Claudiu Stafie, citat de Mediafax.
Preşedintele Comisiei de servicii şi industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a spus că UE are alocată suma de 4,2 miliarde euro pentru proiectele de dezvoltare a reţelelor smart grid .
O reţea inteligentă livrează electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitală cu comunicare pe două căi pentru a controla electrocasnicele din locuinţe cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile şi de a creşte fiabilitatea şi transparenţa serviciilor.
Stafie a adăugat că Ministerul Economiei ar putea supune dezbaterii publice, la începutul anului 2011, un proiect de strategie energetică pentru 2010-2035.
"Trebuie să luăm în calcul consumul de energie pentru perioada următoare, costurile, impactul energiilor regenerabile şi al noilor unităţi de producţie a energiei", a spus Stafie.
Electra şi Hidroenergetica, ar putea fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an
Viitoarele companii energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, ar putea fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, a declarat Stafie.
Guvernul vrea să creeze două societăţi energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, care să comaseze principalii producători de electricitate şi cărbune.
Termenul iniţial privind crearea acestor două companii era 1 iulie 2010.
Din Electra vor face parte complexurile energetice Turceni şi Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.
Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva,