Nu proiectele-gigant, precum Nabucco, pot rezolva problemele energetice ale României, ci utilizarea surselor regenerabile, în special a biomasei, spune omul de afaceri Jean Valvis. El urmăreşte realizarea unui complex energetic din surse regenerabile în Insula Călăraşi, pe care îl consideră proiectul vieţii lui.
Cele patru milioane de hectare de teren necultivate din România pot însemna un potenţial uriaş de a produce energie din biomasă, prin cultivarea de plante energetice, spune omul de afaceri Jean Valvis, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul". El consideră că sursele regenerabile de energie sunt şansa României de a scăpa de dependenţa de importurile de resurse energetice.
„România are patru milioane de hectare necultivate şi, în acelaşi timp, se bate pentru participarea la proiecte precum Nabucco, South Stream, bla, bla..., care nu vor face decât să ne întărească dependenţa de alte ţări", susţine Valvis, care este şi membru în boardul director al Consiliului Investitorilor Străini din România.
Potrivit acestuia, există plante energetice, precum plopul, simplul ciulin de Bărăgan sau alte plante sălbatice, care pot fi cultivate cu un efort minim, dar au o putere calorică foarte mare.
„În plus, sunt de două ori şi jumătate mai ieftine decât gazul, pentru care ne rugăm la ruşi, la Turkmenistan, la Azerbaidjan... Vrem să cheltuim miliarde pentru a trece conducta pe la noi şi a ne creşte dependenţa", a spus Valvis arătând ce înseamnă acest lucru:
„Dacă se supără un ţar, la un moment dat, ne taie gazul. Dacă se îndrăgosteşte un principe din Azerbaidjan de o gagică la care nu-i place România, ne închide robinetul. Şi noi ce facem? Trecem de la dependenţa de unul singur, la dependenţa de doi-trei".
Potenţial - da, strategie - ba
Mai grav, spune el, România nu are o strategie pentru promovarea en