Sătmăreanul Mircea Hotca a început afacerea în 2008, iar anul acesta este primul în care a făcut export în Franţa şi Italia. Ca să îşi păstreze statutul de fermă bio, sătmăreanul a cultivat câteva hectare de teren cu varză, sfeclă şi rapiţă, cu care hrăneşte melcii.
Singura fermă bio de melci din judeţul Satu Mare se află la 3 kilometri de oraşul Negreşti Oaş spre Bixad. Mircea Hotca, de 28 de ani, este proprietarul fermei, iar anul acesta a trimis oferte de comercializare către 87 de firme din străinătate. În prezent are un efectiv de 6-7.000 de ede kilograme de melci româneşti, din specia „Helix Pomatia", iar din primăvara anului viitor intenţionează să îşi completeze ferma cu melci din specia Helix Aspersa Muller.
Mortalitate mare pe timp de vară
Alte două ferme de melci din Satu Mare s-au închis în ultimii ani. Mircea Hotca spune că principalul motiv pentru care fermele au ajuns în faliment este că fermierii nu au reuşit să ţină în frâu mortalitatea mare care se înregistrează pe timpul verii la melci. „Fermierii nu au reuşit să împiedice mortalitatea în rândul melcilor. Înregistrau o mortalitate de până la 70% datorită secetei şi a unei insecte pe care nu au ştiut să o combat“, a declarat fermierul. El mai spune că melcii româneşti au mare căutare în perioada iarnii, când preţul unui kilogram porneşte de la 4 euro. „Vara, kilogramul de melci se vinde cu 2-2,5 lei, deoarece se găsesc suficienţi melci în natură. La sfârşitul lunii august, când încep ploile iar temperaturile scad, melcii intră în pământ, iar preţurile încep să crească. Vreau să renunţ la o parte din populaţia de melci autohtoni şi să aduc puiet de Helix Aspersa Muller”, mai spune fermierul.
Anul acesta a început să exporte melci
Anul acesta este primul în care tânărul fermier a exportat melci, până acum fiind preocupat de înmulţirea şi creşterea populaţiei. În prezent