Directorul Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, a explicat de ce e importantă descoperirea de către NASA a ceea ce ar putea fi o găură neagră aflată în primele faze ale formării.
Nu e clar ce a descoperit NASA: o gaură neagră sau o stea neutronică. Sigur e că obiectul emite raze X şi înghite materie stelară. Cel mai important este că obiectul e aproape de Pământ pentru o gaură-neagră (aproximativ 50 de milioane de ani lumină distanţă), este "tânăr" adică a fost observat de oamnei prima oară acum 30 de ani şi ar fi prima gaură neagră pe care oamenii o pot observa în faza incipientă.
Contactat telefonic să comenteze pe scurt anunţul NASA, directorul Agenţiei Spaţiale Române a declarat:
• "Descoperirea NASA este foarte importantă. Deja ar trebui să ne spună ceva faptul că supernova este de câteva ori mai mare decât Soarele".
• "A fost denumită cea mai «tânără» pentru că este formată relativ recent".
• "Ceea ce face excepţională descoperirea NASA este apropierea corpului de Pământ".
Despre cum devine o stea gaură neagră
• "Când o stea (Soarele este steaua din sistemului nostru solar, n.r.) depăşeşte o anumită masă, ca în acest caz prezentat de NASA, ea are şanse să se răcească, apoi să se comprime. Aceasta este o gaură neagră (foto dreapta), care se formează din motive care nu sunt foarte elucidate la ora asta. Nu se ştie cu precizie când o stea îndeplineşte condiţiile să devină o gaură neagră".
Cum apar supernovele şi stelele neutronice
• "În centrul unei stele se emit foarte multe particule. Datorită acestei emisii, se produc reacţii nucleare şi la suprafaţa stelei apare o explozie, deci steaua explodează. Aceasta este o supernovă (foto dreapta), iar în interior steaua implodează, rezultând un corp îngrozitor de dens. Aceasta este steaua neutronică".
• "Una dintre cele mai cunoscute supernove este