Rusia îşi va concentra populaţia în 20 de mari aglomeraţii urbane, abandonând politica de ocupare a teritoriului, lansată în epoca sovietică şi abandonând de asemenea micile oraşe intrate în faliment economic. Menţinerea oraşelor mici este complet lipsită de perspective.
Rusia îşi va concentra populaţia în 20 de mari aglomeraţii urbane, abandonând politica de ocupare a teritoriului, lansată în epoca sovietică şi abandonând de asemenea micile oraşe intrate în faliment economic.
Proiectul Kremlinului de reorganizare a teritoriului Federaţiei a fost expus de cotidianul Vedomosti. Ziarul cu tentă economică, editat la Moscova notează că menţinerea oraşelor de mici dimensiuni este complet lipsită de perspective.
"Trebuie luată o nouă cale, pentru crearea condiţiilor unei migraţii accelerate a populaţiei către marile oraşe, pentru a asigura o nouă etapă a urbanizării", se afirmă în planul preşedinţiei ruse. "Nu trebuie mers împotriva curentului, ci trebuie, dimpotrivă, să dezvoltăm marile aglomeraţii urbane".
Reorganizarea administrativă a Rusiei se va fonda pe 20 de mari aglomeraţii de mai bine de un milion de locuitori fiecare.
Decizia Kremlinului este motivată nu numai de lipsa de perspective economice şi de costurile ridicate ale menţinerii unor administraţii locale şi a unor servicii în zone foarte îndepărtate, ci şi de scăderea populaţiei. Dacă înainte de destrămarea URSS, Rusia avea o populaţie de 148 de milioane de locuitori, în prezent aceasta nu depăşeşte 142 de milioane.
Până în 2025-2030, numai şase metropole ruseşti vor înregistra o uşoară creştere demografică : Moscova, Sankt-Petersburg, Novossibirsk, Nijni Novgorod, Ekaterinburg şi Samara.
Acest plan presupune, însă, concentrarea celei mai mari părţi a populaţiei ruse în partea europeană a Federaţiei şi în sudul Siberiei, pe linia Transsiberianului.
Aglomeraţia mos