Violenţa în familiile cu educaţie şi venituri peste medie creşte anual cu 20-30%. Mulţi români care au urcat pe scara ierarhică socială şi profesională nu se pot abţine să fie şefi şi în familie. Psihologii susţin că profilul pasiv-agresiv al românului, lipsa de implicare a instituţiilor statului, dar şi cea socială alimentează dezvoltarea violenţei în spaţiul urban.
Lansarea unor noi programe de luptă împotriva violenţei domestice şi apariţia unor asociaţii, precum No Abuse, care au ca obiect de activitate combaterea acestui fenomen, confirmă statisticile Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei.
Mai citeşte şi:
Scrisoarea unui pușcăriaș: „E adevărat că mi-am bătut soția, dar a meritat-o”
Eleva bătută de fostul poliţist: „Vreau să-mi fac analize. Nu-mi dau seama dacă m-a înţepat cu seringa“
Este vorba despre o creştere spectaculoasă în ultimii doi ani a cazurilor de agresivitate manifestată în familii, de la 9.585, în 2008 la 12.461, în 2009. Cel mai grav este însă faptul că, susţin reprezentanţii asociaţiei No Abuse, agresivitatea a crescut în familiile din spaţiul urban, cu educaţie şi venituri peste medie.
De pildă, în regiunea Bucureşti-Ilfov, s-au înregistrat 366 de astfel de cazuri în 2009, faţă de 282, în 2008. „Cifrele neoficiale sunt de zeci de ori mai mari, pentru că, în special în spaţiul urban, reclamaţiile se depun foarte greu faţă de spaţiul rural", explică psihologul Silviu Ioniţă.
Nervii de la serviciu, vărsaţi acasă
Specialiştii susţin că fenomenul bătăilor în familiile orăşenilor este cauzat atât de criza financiară, cât şi de presiunea de la locul de muncă, în special cel corporatist. „Confortul cu care s-au obişnuit scade odată cu sursele financiare, iar bărbatul, considerat cap de familie, este cel mai afectat. Neobişnuit cu alt sistem de viaţă decât cel patriarhal, a