Peste 50% din dosarele de daună avizate în acest an au fost deschise în baza formularelor de constatare amiabilă. Procedura pare mai puţin birocratică, însă uneori se poate dovedi greoaie. Sursa: ARHIVA EVZ
În cazul unui accident uşor, care nu s-a soldat cu victime sau cu lovirea mai multor maşini, aveţi posibilitatea să încheiaţi o constatare ami abilă, prin care să scutiţi timpul pierdut pe la uşile secţiilor de poliţie.
Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurări, peste 55% din dosarele de daună avizate în acest an pe baza RCA au fost deschise în baza formularelor de constatare amiabilă de accident. Procedura e mai puţin birocratică, însă sunt cazuri în care recuperarea banilor de la asigurări poate fi întârziată cu lunile pe motiv că actele depuse nu sunt în regulă sau pentru că accidentul pare suspect.
Asigurătorul poate face investigaţii în orice situaţie
"Doi conducători auto implicaţi într-un accident din care au rezultat numai daune materiale şi numai la propriile maşini au dreptul să aleagă: fie folosesc formularul de constatare amiabilă, fie se adresează poliţiei. În cazul în care şoferii implicaţi în accidentul rutier nu ajung la o înţelegere, se pot adresa poliţiei, ca şi până acum", detaliază Catrinel Frîncu, director al Direcţiei Comunicare şi Relaţii Mass-Media de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Deşi autorităţile susţin că procedura constatării amiabile se aplică cu succes de foarte mult timp în majoritatea statelor europene, la noi încă are sincope: mulţi şoferi se plâng de faptul că deschiderea unui dosar de daună durează prea mult sau că sunt acuzaţi că şi-au înscenat propriile accidente.
Specialiştii CSA susţin însă că formularul de constatare amiabilă nu "lărgeşte mâna" asigurătorului să învinuaiască un şofer că şi-a înscenat accidentul, dar ni