Proiectul redeschide procedurile pentru adopţiile internaţionale şi elimină obstacolele de care se lovesc acum cei care vor să înfieze un copil
Asociaţia Catharsis Braşov a înregistrat recent, la Cancelaria Parlamentului României, ultima variantă a Proiectului de lege privind adopţia în România, completată cu propuneri trimise de specialişti ai serviciilor publice sociale şi ai unor ONG-uri din ţară.
Astfel, în prevederile propuse termenul de „adopţie naţională” va defini adopţia încredinţată familiilor care îşi au domiciliul stabil în România. „Adopţie intracomunitară” va însemna adopţia încuviinţată familiilor sau persoanelor cu domiciliul în ţările membre UE, iar „adopţia internaţională” va fi adopţia încuviinţată persoanelor sau familiilor cu domiciliul stabil în statele semnatare ale Convenţiei de la Haga.
Specialiştii din serviciile sociale şi ONG-uri vor ca doar părinţii naturali sau tutorele să-şi dea „consimţământul la adopţie în formă solemnă” la judecătorul de serviciu de la judecătoria din raza teritorială în care s-a înregistrat naşterea, putând fi revocat în termen de 15 zile de la data exprimării. Până acum, consimţământul la adopţie trebuia să fie semnat de fiecare dată când se relua procedura de deschidere a adopţiei, de părinţii fireşti şi rudele până la gradul al IV-lea, care, de regulă, nu ştiau nimic despre copilul pentru care trebuia să consimtă la adopţie, motiv care a provocat conflicte violente între mama copilului şi membrii familiei lărgite, cu urmări dramatice pentru copil, se arată în proiect.
De asemenea, sentinţa irevocabilă de deschidere a procedurii de adopţie va fi valabilă până la finalizarea procedurii de adopţie. În actuala legislaţie, sentinţa irevocabilă de deschidere a procedurii de adopţie are valabilitate doar un an; dacă Direcţia pentru Protecţia Copilului nu identifică timp de un an o fami