Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat aseară, într-o conferinţă de presă, că a fost descoperită cea mai tânără gaură neagră, cu o vârstă de 30 de ani, într-o galaxie aflată la 50 de milioane de ani lumină de Pământ. Descoperirea aparţine telescopului Chandra, care a verificat o observaţie realizată în 1979 de un astronom amator. Sursa: nasa.gov
Cu această gaură neagră cu vârstă foarte fragedă (jurnaliştii de ştiinţă şi bloggerii au botezat-o deja "baby black hole"), se pare că 2010 a fost un an excelent pentru NASA. În acest an, s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansat în spaţiu un "frate" al Chandra, telescopul Hubble.
În luna februarie, telescopul a transmis o imagine spectaculoasă a unei nebuloase, pe care o aveţi în poza de mai jos. Astronomii spun că gaura neagră nu este nici pe departe cel mai interesant eveniment astronomic anunţat în 2010.
Februarie 2010, NASA: Cum se naşte o stea
Fotografia prezintă mici porţiuni din nebuloasa Carina, regiune în care poate fi observat spectaculosul proces de naştere a stelelor. Se poate vedea o formaţiune de praf şi gaz din nebuloasă. Nebuloasa din Carina se află la 7.500 de ani lumină de Soare. Formaţiunea are o lungime de şase ani lumină, după cum arată Adrian Şonka, pe site-ul astronomic.ro. Culorile din imagine indică prezenţa oxigenului (culoarea albastră), hidrogen şi azot (verde) şi sulf (roşu).
Hubble, care va fi înlocuit în 2014 cu James Webb Space Telescope, a transmis peste 500.000 de imagini în cei 20 de ani petrecuţi la 600 de kilometri deasupra Pământului.
Octombrie 2010, NASA: O planetă numai bună de locuit
Dacă găuri negre s-au descoperit şi în trecut (la cea anunţată ieri de NASA, surpriza constă în vârsta fragedă şi în poziţionarea găurii în galaxia M100, din vecinătatea noastră cosmică), iar imaginile spectaculoase sunt un o