Avansul câştigurilor va fi însă, la privat, de până la 10%. Bugetarii ar putea beneficia de majorări medii mai consistente, de 10-15%
"Salarii mai mari în 2011 vor avea în special angajaţii din retail, servicii financiar-bancare, producţie şi din IT. Majorarea reală medie va fi de 5 - 7%", a declarat pentru gândul Eliza Nechifor, Marketing and Communication Coordinator al Manpower România. În mod firesc, creşterile salariale vor apărea în companiile cel mai puţin afectate de criză şi care au planuri de expansiune.
O cifră similară este avansată şi de reprezentanţii R&M Audit, o firmă de consultanţă fiscală. Pentru a supravieţui în perioada crizei, aproape toate companiile şi-au redus cheltuielile. În 2009, firmele au tăiat costurile în medie cu 30-40% faţă de anul precedent, iar în acest an le-au scăzut cu aproximativ 15% faţă de 2009. Cheltuielile cu personalul au reprezentat, în medie, 20% din cuatumul reducerilor de cheltuieli, dar au fost cazuri în care acestea au cumulat şi 50% din reducerile globale de costuri.
"Pentru 2011, companiile îşi propun să fie prudente, prevăzând în bugete cheltuieli cu personalul cu 7-10% mai mari decât cele din acest an, în condiţiile în care majoritatea iau în calcul o inflaţie de aproximativ 4,5% pentru anul viitor, iar sumele datorate per angajat la bugetul de stat au crescut", spun reprezentanţii companiei de consultanţă.
Însă, inflaţia la nivelul lunii octombrie este de 7,8%, potrivit datelor Băncii Naţionale din România. În aceste condiţii, dacă nivelul preţurilor nu se va diminua, aceste majorări salariale nu vor face decât să conserve actuala putere de cumpărare a angajaţilor. În plus, creşterile salariale generalizate, care se făceau la fiecare început de an prin indexarea cu inflaţia în majoritatea companiilor româneşti, sunt tot mai rare în ultimii doi ani în mediul privat.
În prezent, majo