Poporul român nu este un popor de academicieni, din moment ce avem "avem târfe, beţivi, puturoşi câţi vreţi", este de părere şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian.
Acesta a vorbit pentru Adevărul despre evoluţia şomajului, despre şansele celor care cauta un loc de muncă de a găsi unul după ce urmează un curs de recalificare şi despre ce trebuie făcut pentru ca şomajul în rândul tinerilor să scadă.
- Care este evoluţia şomajului?
Rata şomajului a început trendul de scădere încă din aprilie. Suntem şi beneficiarii unor condiţii meteo deosebite. Sectorul de construcţii cel puţin, care a avut o evoluţie de revenire lentă, începea din noiembrie să trimită oameni în şomaj tehnic. Văd că încă nu au început să vină în bazele de date aceşti cetăţeni. Probabil că mai continuă lucrările, dar nu vor fi foarte mulţi, după estimările noastre.
Firmele au început să se mişte. Avem chiar situaţii când nu avem oameni, în Craiova, în Focşani, unde organizăm burse de muncă mereu şi unde oamenii nu vor să acceseze aceste locuri de muncă.
Şomerii care sunt indemnizaţi au un regim, beneficiază de măsura pasivă, dar şi active: formare, consiliere, informare şi când nu mai beneficiază de măsura pasivă, de plata indemnizaţiei şomajului, rămân în continuare în evidenţă beneficiind de programul de măsuri active.
- Va fi statul principalul furnizor de şomeri în perioada următoare, dacă spuneţi că mediul privat începe să-şi revină? Potrivit datelor ANOFM, puţin peste 11.000 de persoane ar urma să rămână fără un loc de muncă până la finalul anului.
Eu nu pot să mă pronunţ asupra acestei chestiuni. Anumite instituţii îşi restructurează activitatea, că aşa e lumea. Se mişcă. Eu nu sunt aşa de îngrijorat pentru cei care au lucrat în instituţii, chiar dacă-s restructuraţi. În general, îşi găsesc