Marsilia are costuri de întreţinere pentru spaţii logistice mai mici decât Bucureştiul
Deşi este mic, stocul logistic nu este ocupat 100%, iar livrările sunt foarte puţine
Capitala este unul dintre cele mai ieftine oraşe din Europa la capitolul chirii şi costuri de ocupare, însă nu este cea mai ieftină destinaţie de pe Bătrânul Continent. Mai mult de atât, deşi suprafaţa totală de spaţii la nivelul Bucureştiului nu este foarte mare, nu este ocupat în totalitate, în timp ce livrările de spaţii noi sunt foarte mici, determinate de lipsa contractelor de preînchiriere, reiese dintr-un studiu realizat de DTZ Echinox, referitor la costurile de ocupare a spaţiilor logistice din Europa.
Singura perspectivă îmbucurătoare este cea a chiriaşilor, care, potrivit previziunilor companiei, nu vor creşte mult în următorii ani, aceasta fiind nesemnificativă. "Bucureştiul va înregistra cea mai redusă creştere a costurilor de ocupare a spaţiilor logistice din Europa până în 2014. O economie slabă, cererea redusă şi posibilitatea unui surplus de spaţii logistice vor duce la o continuare a scăderii chiriilor din Bucureşti. Ca rezultat, se preconizează că Bucureştiul va experimenta cea mai redusă creştere a costurilor de ocupare din Europa până în 2014", se arată în studiul European Occupancy Costs - Logistics, realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.
Mai ieftin în Belgia şi Franţa decât în România
Potrivit raportului, costurile de ocupare a spaţiilor logistice în Europa ar putea creşte cu 1,6% în medie pe an până în 2014, în ritmul redresării economice europene, în condiţiile în care pentru Bucureşti este estimat un avans de 0,4%.
În prezent, Bucureştiul se află pe poziţia 24 din cele 28 de pieţe analizate, după costul de ocupare a spaţiilor logistice, cu un nivel total de 57,6 de euro pe metru pătrat pe an. În urma