Deputatul PD-L Mihaela Stoica, membra in comisia de munca si protectie sociala, considera ca acest moment nu este, probabil, cel mai bun pentru egalizarea varstei de pensionare a femeilor si barbatilor, in conditiile in care "problema majora a femeilor din Romania nu este varsta de pensionare ci lipsa egalitatii de sanse".
Invitata la TV Ziare.com, aceasta a mai precizat ca doar in Germania varsta de pensionare este de 67 de ani, iar in SUA de 66 de ani, in rest aceasta este de pana la 65 de ani. De asemenea, in majoritatea tarilor europene varsta de pensionare a femeilor este egala cu cea a barbatilor, cu cateva exceptii printre care Austria sau Italia.
Puteti urmari inregistrarea emisiunii Aici.
Mihaela Stoica a mai sustinut ca este nevoie de o majorare a varstei de pensionare pentru ca sistemul de pensii in Romania nu mai este sustenabil, existand o diferenta de circa 8 procente intre sumele necesare pentru acoperirea pensiilor si cele colectate din contributii.
Intrebata care sunt sansele ca cele patru legi importante, a Pensiilor, Salarizarii unitare, Educatiei si Bugetului de stat sa fie adoptate pana la sfarsitul anului de Parlament, Mihaela Stoica s-a aratat increzatoare ca acest lucru este posibil.
Ea a explicat ca dupa ce Curtea Constitutionala va raspunde la sesizarea premierului Emil Boc, facuta luni, Legea Educatiei fie va trece prin continuarea procedurii angajarii raspunderii, fie ca si proiect aflat in dezbatere la Senat. De asemenea, Legea pensiilor se afla la comisiile din Camera Deputatilor si are sanse mari sa treaca in forma ceruta de seful statului. In plus, Legea salarizarii unitare va trece tot prin angajarea raspunderii Guvernului, ceea ce va permite adoptarea ei rapida si ulterior, adoptarea Legii Bugetului de stat pe anul viitor.
Intrebata de cititorii Ziare.com de ce co