Ministrul Comunicaţiilor spune că, într-o lună, instituţia pe care o conduce va prezenta studiul privind avantajele şi dezavantajele utilizării programelor open-source. Valerian Vreme are în plan implementarea unor softuri open-source după „chipul şi asemănarea“ celor folosite de administraţiile locale din Franţa.
Administraţiile locale vor putea utiliza sisteme open-source (gratuite şi care pot fi îmbunătăţite de utilizatori) în viitorul apropiat, alternativ celor cu licenţă. Cel puţin aşa susţine Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor (MCSI), care evită însă să avanseze o dată şi asta pentru că „ambele sisteme de operare - şi cele cu licenţă şi cele gratuite - au şi avantaje, dar şi dezavantaje şi trebuie făcută a analiză completă. Însă nicio variantă nu o exclude pe cealaltă".
Însă recunoaşte că ministerul va urma strategia anunţată de oficialii de la Bruxelles. Mai precis, la începutul verii, Comisia Europeană, prin vocea comisarului european pentru agenda media, Neelie Kroes, spunea că programele de operare contra-cost folosite de instituţiile de stat sunt „o risipă de bani publici pe care majoritatea administraţiilor nu şi-o mai permit".
În schimb, Kroes pleda pentru utilizarea sistemelor open-source care sunt gratuite şi care pot fi şi modificate şi îmbunătăţite de utilizatori, ca de exemplu Firefox sau Ubuntu. În România, majoritatea administraţiilor locale folosesc sisteme Microsoft, iar valoarea contractului statului încheiat cu gigantul american, adică închiriere de licenţe până în 2012, se ridică la circa 90 de milioane de euro. Ministrul spune că, în maximum o lună, insituţia va prezenta un studiu privind avantajele celor două sisteme de operare - cu licenţă şi open-source.
„În cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică există un departament care a pregătit o Bibliotecă Naţională de Programe care va