Asasinatul din Piatra-Neamţ are rădăcini adânci şi implicaţii nebănuite. O demonstrează şirul de evenimente în care au fost implicaţi protagoniştii acestei răfuieli de tip mafiot care, din anul 2005 şi până în prezent, a fost presărat cu tentative de asasinat, incendieri de maşini sau fapte de corupţie urmate de arestări la nivel înalt.
1 /.
Totul a început în anul 2005, atunci când, pe baza unor interceptări telefonice ale convorbirilor dintre doi interlopi ieşeni,Tiberiu Cristodorescu şi basarabeanul Vasile Rodideal, făcute de Serviciul Român de Informaţii, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi, prin disjungerea cauzelor, cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au întocmit mai multe dosare penale.
În stenogramele discuţiilor dintre interlopi şi diferite persoane apar nume cu greutate precum cel al lui Sorin Crivăţ, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene arestat şi mort, apoi, în condiţii suspecte în penitenciarul Codlea.
Apoi, sunt pomenite nume sonore precum cel al fostului şef al Poliţiei Române, Gheorghe Plai (atunci şef al IJP Iaşi, iar în prezent şeful IJP Botoşani), al lui Cătalin Văleanu, soţul preşedintei Curţii de Apel Iaşi (atunci vicepreşedinte), sau al fostului prefect Radu Prisacaru, arestat, în 2006, pentru luare de mită.
Ieri, Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în MAI, a anunţat că-l va demite pe Aurel Şoric de la şefia IPJ, în urma asasinatului din Piatra-Neamţ. Ca reacţie la această decizie, peste 1.300 de poliţişti ameninţă cu demisia, în semn de solidaritate cu şeful IPJ.
Războiul de cinci ani
În primul dosar întocmit de DIICOT, Vasile Rodideal a fost acuzat de plănuirea unui atentat împotriva lui Tiberiu Cristodorescu. A fost semnalul unui şir de răfuieli de tip mafiot