Numărul salariaţilor scade de la o lună la alta. Aproape 129 000 de argeşeni mai sunt încadraţi în muncă, cu 10% mai puţini faţă de luna septembrie a anului trecut.
E oficial! Ne merge din ce în ce mai rău. O spun cifrele de la Direcţia Judeţeană de Statistică Argeş (DJSA), care confirmă criza în care ne-am afundat. La 30 septembrie, numărul total al angajaţilor argeşeni era de 128 926, adică cu 13 500 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Numărul salariaţilor scade de la o lună la alta, în ultimul an. Totul se datorează dinamicii negative înregistrate în industrie şi construcţii (sector în care numărul angajaţilor a scăzut cu 16,4%) şi în servicii (unde cifra salariaţilor s-a diminuat cu 2%)”, spune Dumitru Petrescu, inspector în cadrul DJSA.
Paradoxal este faptul că deşi efectivul angajaţilor se diminuează constant, rata şomajului a scăzut şi ea, de la 7,7% cât era în august, la 7,6% în luna septembrie.
„Explicaţia ar fi aceea că mulţi au încetat să mai ia indemnizaţia de şomaj, dar au rămas fără un loc de muncă, pentru că nu şi-au găsit un serviciu în tot acest timp. În plus, alţii s-au pensionat sau şi-au deschis afaceri pe cont propriu, şi atunci nu mai figurează ca şi salariaţi”, spune Elena Mateescu, director AJOFM Argeş.
PIC, lider în concedieri
Aflat până nu demult în fruntea listei bogătaşilor judeţului, grupul PIC, deţinut de fraţii Penescu, a ajuns în topul companiilor cu cele mai multe concedieri. 700 de oameni au fost daţi afară în ultimul an, de la hypermarket, firmele de taximetrie şi construcţii, televiziunea sau ziarul deţinute de aceştia.
Specialiştii spun însă că răul de abia acum începe, când, din cauza caracterului sezonier al unor domenii precum construcţiile şi termopanele, se aşteaptă un nou val de disponibilizări în prag de iarnă.
În această toamnă, cele mai multe concedieri au