Zona euro este într-un mare impas, generat nu doar de actuala criză, ci de deficienţele structurale, pe care s-a construit Uniunea Monetară, între ale cărei state există diferenţe uriaşe. Pentru a se salva, e nevoie de soluţii urgente, însă acestea sunt greu de găsit, mai ales că reacţia pieţelor financiare rămâne imprevizibilă. Într-un cuvânt, semnele de întrebare se înmulţesc, spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu.
Zona euro este într-un mare impas, generat nu doar de actuala criză, ci de deficienţele structurale, pe care s-a construit Uniunea Monetară, între ale cărei state există diferenţe uriaşe. Pentru a se salva, e nevoie de soluţii urgente, însă acestea sunt greu de găsit, mai ales că reacţia pieţelor financiare rămâne imprevizibilă. Într-un cuvânt, semnele de întrebare se înmulţesc, spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu (audio).
Miniştrii de Finanţe din zona euro au marţi o reuniune de criză. Ei au o agendă foarte sesibilă : trebuie să analizeze situaţia Irlandei, al cărei deficit bugetar a explodat, ajungând la 30% din PIB, din cauza problemelor sistemului bancar irlandez, dar şi situaţia Greciei, a Portugaliei şi a Spaniei, alte trei state cu deficite mari.
Înaintea reuniunii de la Bruxelles, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy a avertizat că problemele bugetare ale unora dintre statele membre pun în pericol "supravieţuirea" atât a zonei euro, cât şi a Uniunii Europene, în ansamblul ei.
Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu spune că situaţia e delicată : dacă anul trecut, Grecia cerea ajutorul Uniunii Europene, acum Atena refuză perspectiva restructurării datoriei sale publice. Daniel Dăianu spune că acceptând o astfel de soluţie, Grecia ar renunţa practic la suveranitatea ei, o premieră în Uniunea Europeană.
"Asistenţa are sens, atunci când este însoţită de o condiţionalitate